Energie besparen én het binnenklimaat verbeteren? Dat kan nu makkelijker!

Het is overduidelijk dat we in een energietransitie verkeren. We moeten er echt alles aan doen om de CO2-uitstoot te verminderen. Tegelijkertijd mogen we daarbij het comfort en de gezondheid van de gebruikers niet uit het oog verliezen. Kan dat dan, energie besparen én het binnenklimaat verbeteren? Zeker, en dat is nu zelfs helemaal niet ingewikkeld meer.

Geschreven door
Willem-Jan van den Berk
Directeur / Sr. Adviseur

Wat is energietransitie?

Energietransitie is de overgang van stroom uit fossiele brandstoffen zoals gas, kernenergie en steenkolen naar volledig groene energie. Dit zijn duurzame energiebronnen zoals zonne- en windenergie. Het doel van de transitie is om een geheel duurzame energievoorziening te hebben in 2050 in Nederland, die dan voor 100% bestaat uit groene energie.

Waarom energietransitie?

Er zijn enkele redenen om over te schakelen op alternatieven. Ten eerste zijn fossiele brandstoffen, door de CO2 die uitgestoten wordt bij verbranding, schadelijk voor het milieu. Ten tweede raken deze fossiele brandstoffen langzaam uitgeput.

Om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen moeten we in Nederland een CO2-reductie realiseren van 49% in 2030. Hiervoor zal binnenkort het energieakkoord 2.0 worden geïntroduceerd. Dat betekent dat we flink aan de bak moeten. Zeker ook in de gebouwde omgeving. Gebouwen zijn goed voor maar liefst 36% van de landelijke CO2-uitstoot!

Cosmetische of echte duurzaamheid?

Energie besparen begint in mijn optiek bij het beperken van de vraag. Trias energetica is de basis van waaruit we werken. Je kunt het dak wel vol leggen met zonnepanelen, maar als je niet begint met een zo energiezuinig mogelijke installatie is het meer een vorm van ‘cosmetische’ duurzaamheid.

Duurzaam én gezond

Daarnaast zullen de circulaire economie, focus op output en de gezondheid in gebouwen een belangrijke rol gaan spelen in het verduurzamen van gebouwen. Niet voor niets is de ‘Well standard’ in opkomst om gezonde gebouwen te voorzien van een keurmerk.

Ook nieuwe technieken zoals nanotechnologie, robotisering en Internet of Things zullen sneller dan verwacht een belangrijke bijdrage leveren aan het energiezuiniger en duurzamer maken van gebouwen en onze leefomgeving.

Bestaande bouw ingewikkeld?

Voor nieuwbouw en grootschalige renovatie of transformatie is het relatief eenvoudig om tot energieneutraliteit te komen. In de bestaande bouw is het complexer, maar ook hier hebben we nu een oplossing om uw gebouw op een laagdrempelige manier energiezuiniger, gezonder en winstgevender te maken. Hoe we dat doen? Dat leggen we u hier verder uit!

Superslimme energiemonitoring

Door data uit uw gebouw(en) op een slimme manier te combineren en interpreteren, wordt het meteen inzichtelijk hoe u energie bespaart, CO2 reduceert en tegelijkertijd het binnenklimaat verbetert.

Daarbij is het zelfs mogelijk om het energieverbruik te voorspellen en hier voortijdig een correctie op uit te voeren. Voor meer inzicht kunnen er benchmarks uitvoert worden met vergelijkbare gebouwen.

Waarom wachten?

Meer weten over oplossingen om uw gebouw(en) op een laagdrempelige manier energiezuiniger, gezonder en winstgevender te maken? Neem contact met mij op. Of bezoek onze website Klictix.nl voor meer informatie en een vrijblijvende demo.