Binnenklimaatmonitoring

Servicebureau (SB) Kinderopvang in Tilburg heeft ons gevraagd om het binnenklimaat van hun locaties te gaan monitoren.
Enerzijds om te voldoen aan de strenge wet en regelgeving rondom de ventilatie-eisen kinderopvang (per april 2017), maar nog veel belangrijker om het comfort van de kinderen en medewerkers te verhogen.

Er worden 17 locaties gemonitord met in totaal ruim 100 draadloze sensoren. Alle resultaten worden weergegeven in het Klictix binnenklimaatportaal. Het portaal geeft inzicht in het verloop van temperatuur en CO2, en geeft overschrijdingen weer in een logboek. Door middel van een zelf ontwikkelde klimaatscore zien we direct hoe de locaties ervoor staan en waar (nu) problemen zijn. Ook wordt het Energiemanagement portaal gebruikt voor de analyse van energieverbruik, om de prestaties van locaties te analyseren.  

Eind oktober heeft de eerste Kick-off meeting tussen SB Kinderopvang, onze hardware partner Iotta en ons plaatsgevonden. Het was een interessante en effectieve bijeenkomst die we eens per kwartaal gaan herhalen. Resultaten uit eerste metingen werden besproken en ook de vervolgstappen werden benoemd.

Eerste resultaten:

Door het portaal kan Servicebureau Kinderopvang de momenten herkennen wanneer er een overschrijding plaats vindt of gaat vinden. Hierdoor kan er direct aansturing gegeven worden op locaties om eerder of anders te ventileren. Ook blijkt door monitoring van de locaties dat het binnenklimaat in groepsruimtes problemen in slaapkamers kan voorkomen. 

Binnenklimaatmonitoring helpt daarnaast om de prestaties van klimaatinstallaties te toetsen waardoor onderhoudspartijen gerichter kunnen worden aangestuurd. Op één van de locaties bleek de ruimtetemperatuur erg warm te zijn (gem. rond 22 C), ook in de weekenden. Door hier de installaties anders in te stellen (lagere temp, andere kloktijden) heeft het servicebureau aanzienlijk energie kunnen besparen.

Wilt u ook inzicht in energieverbruik, CO2 en gezond binnenmilieu? Neem dan contact met ons op, wij vertellen u er graag meer over.