Hoe stabiel zijn uw ICT-voorzieningen? 8 Tips om risico’s te beperken.

De ontwikkelingen binnen ICT zorgen bijna dagelijks voor ingrijpende veranderingen. Het draagt bij aan maatschappelijke verschuivingen en we zijn ontredderd zonder smartphone, tablet en een internetverbinding. Uw bedrijfsprocessen zijn afhankelijk geworden van een stabiel netwerk en uw klanten kiezen alleen voor uw diensten als Wifi gratis en stabiel beschikbaar is. Het uitvallen van uw ICT- voorzieningen zorgt voor bedrijfsrisico’s en raakt direct uw portemonnee. Hoe staat het met uw risico’s?

Geschreven door
Stefan Janssen
Directeur / Sr. Adviseur

Chaos

Tijdens inventarisaties en inspecties blijf ik me verbazen over de chaos van ICT-voorzieningen in patchkasten. Ik tref ze in veel te warme bergingen, voor iedereen toegankelijk en volgestopt met dozen kerstversiering. De deuren kunnen vanwege de enorme trossen patchsnoeren niet meer dicht. De energievoorziening bestaat uit losse verlengsnoeren en kabeldozen. Dit zijn slechts enkele voorbeelden waarbij je kunt wachten tot er een onderdeel uitvalt of in een slecht scenario gaat branden. 

Begrijpelijk

Ik snap dat voorzieningen zo zijn gegroeid. Wat eerst een simpel kastje was met beperkte telefoon- en data- apparatuur is nu uitgegroeid tot hét centrale hart voor al uw ICT. Door de ontwikkeling van het Internet Protocol (IP) maken bijna alle systemen gebruik van dezelfde bekabeling. Denk hierbij aan zorgtechnologie, toegangscontrole of camera installaties. Dit geeft ook direct het belang aan van een goede voorziening. Uw patchkastje is de slagader van uw bedrijfsproces geworden. Een uitval van deze ruimte heeft flinke schade tot gevolg. Het is dus tijd voor actie!

8 Tips om risico’s te beperken

Er zijn verschillende technische oplossingen om uw risico’s te beperken. Onderstaand stappenplan helpt u hierbij.

  1. Zorg voor een ruimte die is voorzien van een harde vloerafwerking of coating en van stucwerk of behang. Dit voorkomt stofvorming in uw gevoelige apparatuur.
  2. Zorg voor een ruimte met voldoende oppervlak waardoor de patchkast(en) aan drie kanten toegankelijk zijn. Een patchkast van 800x800mm heeft een vloeroppervlak van 2400x1600mm nodig om toegankelijkheid te waarborgen.
  3. Zorg voor flexibiliteit door toepassing van kabelgoten, ladderbanen, wandgoten of een verhoogde computervloer.
  4. Zorg voor een stabiele en deugdelijke energie- en aardingsvoorziening. Denk hierbij aan minimaal één eindgroep per patchkast, aangesloten op een separate aardlekschakelaar. Een patchkast vanaf 21 HE dient met minimaal 16mm2 aardingdraad te worden aangesloten op de hoofdaardrail. Bij een volledige kast van 42 HE is dit zelfs 25mm2.
  5. Zorg voor een goed klimaat, zeker als uw patchkast is voorzien van actieve apparatuur zoals servers. De gemiddelde ruimtetemperatuur moet bij voorkeur 24°C zijn. De relatieve vochtigheid tussen de 20 en 80%. Het toepassen van downflow units levert een beter klimaat dan zogenaamde comfort airco units.
  6. Zorg voor geregelde toegankelijkheid voor bevoegd personeel. Dit kan met zowel standaard sleutels als kaartlezers eventueel aangevuld met een inbraakalarminstallatie. Dit voorkomt dat de ruimte als bergruimte wordt ingezet.
  7. Zorg voor veiligheid door te voorzien in een brandmeldinstallatie. Voor extra veiligheid en minder gevolgschade kan worden voorzien in een gasblusinstallatie. Deze installatie onttrekt de zuurstof uit de ruimte waardoor een brand dooft zonder bluswater.
  8. Zorg voor beperking van waterschade door watervoerende leidingen niet aan te brengen in uw patchkastruimte. Ook de positionering in een kelder zorgt voor een risico bij hevige regenval. 

Heeft u nieuwbouwplannen, dan bent u dus in staat om bovenstaande voorzieningen vanaf de ontwerptafel te overwegen. Hoe eenvoudig kan het zijn!

Overweeg uw risico’s 

Ik zou u willen vragen om eens bij uw patchkast te gaan kijken en na te denken over de risico’s die u loopt bij het uitvallen van uw systemen. Wat is de gevolgschade als u een dag geen ICT- voorzieningen beschikbaar heeft. Voor dit bedrag is het vaak al mogelijk om uw risico’s ver terug te dringen. Heeft u nog vragen naar aanleiding van deze blog, neem dan contact met me op!