Van oude keramiekfabriek naar multifunctioneel onderwijscentrum "De Greswaren" in Reuver

Eind 18e eeuw bouwde men in Reuver een keramiekfabriek, tegenwoordig bekend als beschermd monument de Greswarenfabriek. Dit pand werd in opdracht van Stichting Onderwijs Midden-Limburg SOML verbouwd tot een multifunctioneel complex, waarin leerlingen gevormd worden om hun talenten ontwikkelen. Glamox, één van de partners tijdens dit project, heeft het lichtontwerp en de verlichting geleverd voor dit unieke pand. Daarnaast hebben zijn een prachtig artikel geschreven over de geschiedenis, de verbouwing en het eindresultaat van "De Greswaren" in Reuver.

Ook onze directeur Stefan Janssen is hiervoor geïnterviewd. Hier alvast een stukje uit het artikel uitgelicht over hoe hij dit project ervaren heeft:

"Een monumentaal project vraagt een andere benadering. Het is passen en meten met de installaties doordat er zich al vaste onderdelen bevinden in het gebouw en hoge en lage ruimtes. Kasten dienden al in een vroeg stadium binnen getakeld te worden door het dak omdat ze eenvoudigweg niet door de gevels pasten. Er diende voldaan te worden aan het concept van de frisse school; een laag energieverbruik en een gezond binnenmilieu met betrekking tot temperatuur, comfort, licht en geluid. Er is gekozen voor zichtbare techniek in dit pand, aan de buitenzijde van het pand is een silo geplaatst want we hebben gekozen voor een hoog temperatuur systeem cv-ketel op biomassa, verder zijn er zonnepanelen een warmtepomp geïnstalleerd”.

Een bijzonder project vanwege zijn duurzaamheid, het historisch erfgoed, en de samenwerking met diverse partners en bedrijven. Wij zijn er trots op dat we hier deel van uit mochten maken.

Benieuwd naar het volledige artikel? Lees het hier.
Voor onze complete projectreferentie, klik hier.