Herontwikkeling Onderwijsboulevard - Den Bosch

Installatieadvies

Het Koning Willem I College (KW1C) in Den Bosch heeft het besluit genomen om te komen tot de herontwikkeling van de onderwijsboulevard. Aanleiding voor deze ontwikkeling is om de over de stad verspreide locaties met elkaar te combineren en samen onder te brengen in het gebouw aan de Onderwijsboulevard 3.

De complete herontwikkeling vindt gefaseerd plaats en omvat uiteindelijk 10.000 m2 BVO aan onderwijsprogramma. De eerste stap, het realiseren van fase A, is inmiddels uitgevoerd. Het resultaat: een prachtige nieuw entreegebouw aan het voorplein van de Onderwijsboulevard die aansluit met het bestaande gebouw.

Het complex en het onderwijs wordt door het nieuwe entreegebouw toegankelijker en prachtig zichtbaar aan de Onderwijsboulevard. De binnenstraten en het atrium creëren meer ruimte én verbinden de verschillende afdelingen met elkaar. Het gebouw staat helemaal in dienst van het beste onderwijs, voor leerlingen en docenten. De diverse installaties zijn bewust in het zicht gelaten. Het entreegebouw is energieneutraal en heeft een gezond en comfortabel binnenklimaat. Circulairiteit stond hoog in het vaandel, zo is er gewerkt met biobased bouwmaterialen zoals Scandinavisch hout in de dragende constructies en de kenmerkende spanten.  

De realisatie van fase A weerspiegelt hiermee de ambities van de verdere vernieuwing én verduurzaming van het bestaande complex.

Gedurende het hele traject hebben wij het installatieadvies verzorgd en in samenwerking met Nieuwe Architecten een comfortabel en duurzaam gebouw opgeleverd. Onze adviseur Lucien Daas heeft namens Klictet het hele project begeleidt en hier is een mooie videocompilatie uit ontstaan.

Soortgelijke cases

Relevante projecten

 • Herhuisvesting Internationale School DENISE - Amsterdam
  Herhuisvesting Internationale School DENISE - Amsterdam

  Voor DE Nieuwe Internationale School Esprit, kortweg DENISE, is het voormalige schoolgebouw aan de Piet Mondriaanstraat 140 volledig gerenoveerd. DENISE is een school voor internationaal onderwijs voor leerlingen tussen de 4 en 18 jaar. Het gebouw is geschikt gemaakt voor de huisvesting van 900 leerlingen, uniek is de combinatie primair- en voortgezet onderwijs, kinderopvang en de aanwezigheid van een prachtig theater in één gebouw.

 • Nieuwbouw Nieuwe Baarnsche School - Baarn
  Nieuwbouw Nieuwe Baarnsche School - Baarn

  De Nieuwe Baarnsche School is een basisschool voor maximaal 500 leerlingen, inclusief buitenschoolse opvang, peutervoorzieningen en sportvoorzieningen. Uniek is de Nieuwe Baarnsche school zeker, en in veel opzichten onderscheidend. Zo is het gebouw integraal in BIM uitgewerkt en ligt er een energiezuinig denkpatroon aan ten grondslag. Warmte-en koudevraag zijn tot een minimum gereduceerd door rekening te houden met de externe warmtelasten en de bezetting van het gebouw.

 • Nieuwbouw Revius Lyceum - Doorn
  Nieuwbouw Revius Lyceum - Doorn

  Het Revius Lyceum in Doorn is een open-christelijke school voor voortgezet onderwijs met de volgende opleidingsrichtingen:
  mavo - havo (tweetalig) - vwo (tweetalig) en gymnasium. 

  In een vroegtijdig stadium zijn alle wensen en eisen geïnventariseerd en doorgesproken in de diverse werkgroepen en vertaald in installatieconcepten die hierbij aansluiten. Het project is volledig in BIM uitgewerkt. Ook hebben we het BIM-model gebruikt om gebruikers virtueel mee te nemen in het gebouw, zodat ze een goed beeld kregen van de vertaling van het Programma van Eisen.