Nieuwbouw Praktijkschool De Brug - Zaltbommel

Installatieadvies

Samen een BRUG slaan naar de toekomst. Dat is waar De Brug, school voor Praktijkonderwijs voor staat. Niet voor niets is het logo van de school een brug: De praktijkschool wil een brug slaan tussen haar leerlingen en de maatschappij. 
 
De Brug is een school voor Praktijkonderwijs, dat is een vorm van voortgezet onderwijs, waarbij leerlingen worden voorbereid op een directe instroom op de arbeidsmarkt. Daarnaast worden de leerlingen zo zelfstandig mogelijk gemaakt, zodat zij in de samenleving voor zichzelf kunnen zorgen.  
 

Het uitgangspunt voor het ontwerp was een fijne kleinschalige school waar de leerlingen zich thuis voelen. Een gebouw dat samen mét en voor de gebruikers ontworpen is.

Het uiteindelijke ontwerp is samen met het schoolteam en het schoolbestuur tot stand gekomen. Het nieuwe schoolgebouw bestaat uit verschillende theorie- en praktijklokalen. Er zijn lokalen voor groenonderhoud, hout- en metaalbewerking, horeca en verzorging gerealiseerd. ook is er een lunchroom die wordt gerund door de leerlingen en een winkel die ook toegankelijk is voor gasten van buitenaf. De school is als een compact gebouw vormgegeven, zonder een blokkendoos te worden. Alle theorie- en praktijklokalen en andere ruimten zijn gesitueerd rondom een centrale kern, de aula.

De schiloptimalisatie in combinatie met het installatieconcept sluit aan bij de nieuwste BENG- eisen. Het duurzame installatie-concept bestaat uit o.a. een lucht- water warmtepomp, gebalanceerde en vraaggestuurde ventilatie en ruim 130 PV panelen.

Het eindresultaat is een duurzame huisvesting, die toekomstbestendig is op het gebied van energieverbruik (BENG), materialisatie en nieuwe onderwijsvormen.

Een gebouw dat samenwerken mogelijk maakt en stimuleert dit te blijven doen!

Soortgelijke cases

Relevante projecten

 • Nieuwbouw VMBO-school en taalcentrum Het Element - Amersfoort
  Nieuwbouw VMBO-school en taalcentrum Het Element - Amersfoort

  Het nieuwe gebouw van Het Element sluit volledig aan op het onderwijsconcept van de school: nu en in de toekomst. Om dit te waarborgen is het gebouw flexibel en zijn gebouwdelen en ruimten multifunctioneel. De nadruk ligt op functionaliteit: alle vierkante meters worden efficiënt en effectief ingezet om het onderwijs zo goed mogelijk te faciliteren. Er zijn geen loze ruimten. Het gebouw biedt de mogelijkheid voor leerlingen om op hun eigen manier te leren. Er is voldoende differentiatie in lesruimten.

 • Nieuwbouw fase 3 Dongemond College - Raamsdonksveer
  Nieuwbouw fase 3 Dongemond College - Raamsdonksveer

  Het Dongemond College had al twee bestaande onderwijsgebouwen voor vmbo, havo en vwo en is na de nieuwbouw uitgebreidt met een derde onderwijsgebouw. 

  Ze willen met deze nieuwbouw een uitdagende en inspirerende leeromgeving creëren, zowel binnen als buiten, die aanzet tot nieuwe inzichten en de onderzoekende kant in kinderen naar boven haalt.

 • Nieuwbouw Bossche Vakschool - 's-Hertogenbosch
  Nieuwbouw Bossche Vakschool - 's-Hertogenbosch

  De Bossche Vakschool is ontstaan door het samenbrengen van het voormalig Duhamel College en het Hervion College. De Bossche Vakschool is een VMBO school voor leerlingen die graag praktisch bezig zijn en baat hebben bij levensecht leren.

  Het nieuwe gebouw faciliteert onderwijskundige voorzieningen en samenwerking met bedrijven en sluit aan op de onderwijsvisie: "De juiste plek voor slimme handen!"