Nieuwbouw sporthal Sportpark De Vonckel - Meterik

Installatieadvies en circulair project

De gemeente Horst aan de Maas is samen met betrokken partijen tot een mooi en gedragen ontwerp gekomen voor een nieuwe sporthal. De sporthal komt op het bestaande sportpark De Vonckel in Meterik. 

De plannen zijn samen met de sportverenigingen, het onderwijs, dorpsraden en buurtbewoners tot stand gekomen, waarbij er veel oog was voor de invulling van het sportpark maar zeker ook voor voldoende parkeervoorzieningen en een goede bereikbaarheid. De sporthal wordt een multifunctionele accommodatie. De plaatselijke volleybalclub en voetbalclub gaan er samen gebruik van maken en delen verschillende ruimtes en de horeca. 

Tijdens het ontwerp van de sporthal is er in het bijzonder aandacht besteed aan een duurzaam en circulair ontwerp. De oriëntatie van het gebouw en het ontwerp met sheddaken benutten natuurlijke verlichting tot op het maximum en maken het gebouw bijzonder rendabel voor zonnepanelen. Hiermee is de sporthal all-electric en volledig zelfvoorzienend gemaakt op het gebied van elektrische energie. Tevens is de nieuwe hal flexibel qua indeling door haar stalen constructie en niet-dragende binnenwanden. 

De volgende circulaire oplossingen worden tijdens dit project toegepast:

 • Tijdens de bouw wordt er zoveel mogelijk gebruik gemaakt van herbruikbare grondstoffen.
 • Geen verlaagde plafonds, minder materiaalgebruik, betere bereikbaarheid.
 • Alle leidingdelen worden losmaakbaar gemaakt (geen leidingen in gestorte vloeren, en spiegellasverbindingen i.p.v. knel).
 • Inzet van materialen met een C2C certificaat;
 • Gerecyclede kabelgoten toepassen en armaturen uit gerecyclede kunststof.
 • Noodverlichting wordt toegepast zonder batterij maar met condensator technologie. Hierdoor hebben de armaturen minder onderhoud nodig en zijn ze makkelijker te recyclen.
 • Afspraken met leveranciers over refund (er zijn steeds meer leveranciers die zelf de materialen terughalen en in eigen fabriek recyclen, hiervoor krijg je bij teruggave een afgesproken fee).

Wij zijn vanaf ontwerp tot bouwteam begeleiding en oplevering betrokken bij dit project. 

Soortgelijke cases

Relevante projecten

 • Nieuwbouw Sport- en beleefcampus De Braak - Helmond
  Nieuwbouw Sport- en beleefcampus De Braak - Helmond

  De Braak wordt de sport en (be)leefcampus van Helmond. Een combinatie van onderwijs, gezondheid, breedtesport en topsport in een multifunctioneel, duurzaam en innovatief complex. 

  De Braak wordt meer dan alleen een sportpark, het geeft een sociale impuls aan heel Helmond. Een impuls die het meedoen, het elkaar ontmoeten en een gezonde leefstijl bevordert.

 • Nieuwbouw Tribunegebouw Hockeyclub - Den Bosch
  Nieuwbouw Tribunegebouw Hockeyclub - Den Bosch

  Het tribunegebouw bestaat uit diverse kleedkamers en spelersruimten, maar ook artsen, fysio en fitnessruimten, ontvangstruimten, kinderopvang en nog veel meer. 
  Een compleet gebouw waarmee HCDB haar ambities als beste hockeyclub van Nederland kan waarmaken. 

 • Renovatie en uitbreiding Sporthal SG De Overlaat - Waalwijk
  Renovatie en uitbreiding Sporthal SG De Overlaat - Waalwijk

  In april 2015 is gestart met de renovatie en uitbreiding van de gymzaal van Scholengemeenschap De Overlaat.
  Van de "oude" kantine is een kleine sportruimte gemaakt, het dak is verhoogd en alle kleedruimtes zijn vernieuwd.