Renovatie dagactiviteitencentrum Akkereind - Veldhoven

Installatieadvies

De renovatie bestaat uit een verbouwing van het bestaande gebouw voor dagbesteding aan de Ark 9 in Veldhoven. 
Deze renovatie is speciaal ontworpen om optimaal daginvulling te kunnen geven aan cliënten met een ernstige (meervoudige) beperking. Severinus heeft gezocht naar een locatie voor leren, werken en vrije tijd, en een manier van bouwen van deze locatie, waar elk mens ongeacht zijn leeftijd, gezondheid of verstandelijke beperking graag wil zijn. Veiligheid en bewegingsruimte spelen een grote rol in het ontwerp.
 

Het bestaande dagbestedingsgebouw is in zijn totaliteit gestript waardoor enkel de constructieve elementen en de buitenschil gehandhaafd zijn gebleven. Vanuit daar is er door de architect in nauw overleg met de opdrachtgever gekeken naar een ideale indeling van het gebouw om de speciale vorm van dagbesteding het best tot zijn recht te laten komen. Dit is ook het geval geweest bij de gebouwgebonden installaties en de regeling hiervan.

Uitdagingen:

  • Het gebouw moest deels in gebruik blijven voor de nachtzorg.
  • De volledige brandmeldinstallatie en de zorgoproepinstallatie moesten tijdens de verbouwing in bedrijf gesteld blijven.

Duurzaamheid speelt in het gerenoveerde gebouw van Severinus een belangrijke rol. Het gebouw is volledig gasloos uitgevoerd waarbij een energiezuinige lucht-water warmtepomp voorziet in warmte in de wintermaanden en koude in de zomermaanden. De bestaande hoog-temperatuur radiatoren zijn hiermee komen te vervallen en het gebouw is volledig voorzien van vloerverwarming/-koeling.

Daarnaast zorgt de nieuwe mechanische luchtbehandelingskast met warmteterugwinning voor een gezond en geconditioneerd binnenklimaat. Door middel van vraaggestuurde ventilatie volgt de lucht de personen door het gebouw en voorkom je onnodige energieverspilling.

Soortgelijke cases

Relevante projecten

  • Herontwikkeling Het Parkhuis Dordrecht
    Herontwikkeling Het Parkhuis Dordrecht

    De herontwikkeling bestaat uit een grootschalige nieuwbouw van de hoofdlocatie van Het Parkhuis, gelegen aan de Haaswijkweg Oost in Dordrecht. Een deel van de huidige bebouwing wordt gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. In de nieuwbouw komen 108 nieuwe wooneenheden waarmee Het Parkhuis een veilige omgeving voor 108 psychogeriatrische bewoners en jong dementerende gaat creëren.

  • Uitbreiding Woonzorgcomplex Berkhout - Lisse
    Uitbreiding Woonzorgcomplex Berkhout - Lisse

    De uitbreiding bestaat uit ca. 1.450 m2 verdeeld over 2 bouwlagen. Op iedere verdieping zijn 11 kamers met een gemeenschappelijke woonkamer gerealiseerd.

     

  • Nieuwbouw huisvesting SGEVG - Locatie Winckelsteegh - Nijmegen
    Nieuwbouw huisvesting SGEVG - Locatie Winckelsteegh - Nijmegen

    De huisvesting biedt ruimte aan 6 woongroepen van 6 clienten SGEVG met gezamelijke woonkamers en afzonderingsruimtes. In het ontwerp zijn cliëntspecifieke oplossingen geïntegreerd.