(Ver)nieuwbouw Van Maerlantlyceum - Eindhoven

Installatieadvies en bouwfysica

Het Van Maerlantlyceum in Eindhoven is een havo-, atheneum- en gymnasiumschool voor circa 1.250 leerlingen en is gehuisvest in een Rijksmonument dat dateert uit 1953 en enkele latere uitbreidingen. 

Door het samenbrengen van de nieuwbouw met de monumentale oudbouw, ontstaat er een gebouw dat bijdraagt aan de ontdekkingsreis voor alle gebruikers en het thema ‘van en met elkaar leren’.

Het 100-jarige lyceum gaat vernieuwen om zich voor te bereiden op het onderwijs van de toekomst. Daarnaast is het nodig dat het gebouw verbeterd wordt op het gebied van gezondheid, met name ventilatie, akoestiek, verlichting en energiezuinigheid. 

De huidige indeling van het gebouw sluit niet meer aan bij de onderwijsvisie van het Van Maerlantlyceum. Een visie waarin het integreren van kennisoverdracht in een vakoverstijgende aanpak - met veel ruimte en aandacht voor de individuele ontwikkeling van leerlingen - een prominente rol heeft. Het Van Maerlant baseert zich in haar onderwijsconcept op een leercultuur waarin sprake is van veel persoonlijk contact met oprechte aandacht, veel keuzemogelijkheden en ontwikkelruimte en waarin een sterke relatie bestaat met de omgeving (waaronder het werkveld). 

Alle uitgangspunten zijn ruimtelijk vertaald in een schoolgebouw met veel verschillende plekken voor veel verschillende bezigheden. Ook biedt het een grote diversiteit in grootte van de uiteenlopende ruimten en in de doorkijkjes en uitzichten vanuit die verschillende ruimten. Het oorspronkelijke monumentale gebouw blijft behouden en aangepast aan de eisen van deze tijd. Van de huidige aanbouw blijven alleen de gevels staan en wordt alles daarachter nieuw. Deze nieuwbouw heeft het karakter van een glazen paviljoen met uitzicht op het park en krijgt ook een nieuwe, daglichtrijke aula met een grote tribunetrap. Die gaat het hart van het nieuwe Van Maerlantlyceum zijn. De klaslokalen worden groter en de akoestiek van de hal, de ventilatie en de klimaatbeheersing worden verbeterd.

Het eindresultaat wordt een gebouw dat past bij het onderwijs van nu én de toekomst. Het nieuwe Van Maerlant zal naar verwachting in 2023 in gebruik genomen worden.

Soortgelijke cases

Relevante projecten

  • Nieuwbouw Cambreur College - Dongen
    Nieuwbouw Cambreur College - Dongen

    Het nieuwe Cambreur College gaat het onderwijs voor mavo, havo en vwo behuizen. De nieuwbouw wordt gerealiseerd achter het huidige hoofdgebouw aan de Monseigneur Schaepmanlaan, dat uiteindelijk wordt gesloopt en plaats maakt voor een schoolplein, park en fietsenstalling. Het nieuwe gebouw zal bestaan uit drie verdiepingen. De onderwijsvleugels bevatten de praktijk- en theorielokalen. De sportafdeling integreert twee bestaande gymzalen die worden gerenoveerd en uitgebreid met een extra zaal. Een gebouwhart tot slot doet dienst als aula, kantine en verbindende schakel. 

  • Uitbreiding Altra College Zuidoost - Amsterdam
    Uitbreiding Altra College Zuidoost - Amsterdam

    Het Altra College Zuidoost is een speciale, kleinschalige vakschool in Amsterdam.De groepen waarin gewerkt wordt zijn klein, zodat er veel aandacht kan worden besteed aan persoonlijke ontwikkeling. Ook wordt er ruimte geboden om intensief met hulpverleners samen te werken bij het aanpakken van gedrags- en/of psychosociale problemen. Altra College Zuidoost biedt meer begeleiding, structuur en vooral: een nieuwe kans. 

    Na bijna acht maanden bouwen is de nieuwe vleugel in gebruik genomen door MBO groepen. In de nieuwbouw bevinden zich de opleidingen handel, dienstverlening, fietstechniek en horeca op niveau-1 en niveau-2.

  • Nieuwbouw Revius Lyceum - Doorn
    Nieuwbouw Revius Lyceum - Doorn

    Het Revius Lyceum in Doorn is een open-christelijke school voor voortgezet onderwijs met de volgende opleidingsrichtingen:
    mavo - havo - (tweetalig) vwo -(tweetalig) en gymnasium. 

    In een vroegtijdig stadium zijn alle wensen en eisen geïnventariseerd en doorgesproken in de diverse werkgroepen en vertaald in installatieconcepten die hierbij aansluiten. Het project is volledig in BIM uitgewerkt. Ook hebben we het BIM-model gebruikt om gebruikers virtueel mee te nemen in het gebouw, zodat ze een goed beeld kregen van de vertaling van het Programma van Eisen.