Vervangende nieuwbouw - Woonzorgcomplex De Kievitshorst - Tilburg

Installatieadvies en Bouwfysica

Stichting De Wever is gestart met de vervangende nieuwbouw voor het bestaande woonzorgcomplex De Kievitshorst aan de Beneluxlaan in Tilburg. Het nieuwe complex wordt een "thuis" voor 120 bewoners met dementie waaronder een woongroep voor bewoners met het syndroom van Korsakov. Ook komt er een hospice dat als een los gebouw op het terrein staat.

Stichting De Wever hecht er groot belang aan om cliënten te laten leven in vrijheid en de cliënten zo lang mogelijk keuzevrijheid te geven. In de opzet van dit woonzorgcentrum is er daarom voor gekozen om alle huiskamers van cliënten op de begane grond te situeren. Hiermee hebben ze de keuzevrijheid om te gaan naar de huiskamer van hun keuze.

In totaal worden er 120 zorgappartementen gerealiseerd in combinatie met de nieuwbouw voor Hospice De Sporen en 33 extramurale woningen.

Alle cliënten beschikken over een 2-kamerappartement op de verdiepingen. Technisch zijn de appartementen zoveel mogelijk zelfstandig van opzet. Hierdoor is het vastgoed voorbereid op een toekomstig scenario om de appartementen als zelfstandige woonruimtes te verhuren.
Het hospice wordt als vrijstaand gebouw op dezelfde locatie gerealiseerd. De appartementen binnen het hospice worden gelijk opgezet als het woonzorgcomplex zodat dit woongebouw ook toekomstgericht en alternatief aanwendbaar is.

Op de begane grond komt onder andere een restaurant, verschillende activiteitenruimtes en voorzieningen voor fysiotherapie en sport. 

Op de locatie wordt een centraal energiehuis gerealiseerd, als basis voor de open WKO installatie. Zowel het woonzorgcomplex als het hospice worden voor hun verwarming en koeling aangesloten op het centrale energiehuis. Een duurzaam concept waar gebruik gemaakt wordt van bodemwarmte. Met aanvullend voordeel dat in de zomer het relatief koele bodemwater wordt gebruikt voor de koeling van de gebouwen. Alle appartementen en de algemene voorzieningen zijn voorzien van vloerverwarming/vloerkoeling en uitgerust met een individuele regeling per appartement/algemene voorziening, waardoor een stabiel en comfortabel binnenklimaat ontstaat.

Ieder appartement heeft vervolgens haar eigen luchtbehandelingsinstallatie, uitgevoerd als warmteterugwin-unit met kruisstroomwisselaar. Hiermee is de luchtverversing van een appartement gebaseerd op 100% verse lucht en volledig gescheiden van de luchtverversing van de overige appartementen/voorzieningen. Daarnaast heeft de Stichting De Wever een bewuste keuze gemaakt om de hoeveelheid verse luchttoevoer per appartement te verhogen ten opzichte van de bouwbesluiteisen, waardoor er een gezond binnenklimaat wordt gerealiseerd. In de basis is ieder appartement voorzien van een pantry, een badkamer en aansluitpunten voor televisie en data.

Een bijdrage aan dit gezonde binnenklimaat wordt ook geleverd door de bio- dynamische ledverlichting waarmee de centrale huiskamers op de begane grond worden uitgevoerd. Deze verlichting volgt zowel in lichtkleur als in lichtsterkte het daglicht en maakt dat bewoners een goed dag- nachtritme kunnen blijven behouden en vervolgens energieker en opgewekter blijven.

De Wever heeft voor deze locatie tevens gekozen voor haar concept ‘Leven in Vrijheid’ en dit betekent dan ook dat bewoners zich vrij door het gebouw en de binnentuinen kunnen bewegen. Het gehele complex is voorzien van slimme techniek die maakt dat iedere bewoner de vrijheid krijgt die past bij de zorgvraag. Dit uiteraard geheel afgestemd met de brandveiligheidseisen die aan een complex als deze gesteld worden.

Voor wat betreft duurzaamheid zijn de gebouwen verder uitgerust met led verlichting voorzien van bewegingssensoren of daglichtregeling voor centrale verkeersruimtes.

Het complex is all electric, er worden PV panelen aangebracht, en het voldoet in zijn geheel aan de NTA8800 regelgeving, de zogenaamde BENG eisen. Dit alles gecomplementeerd met de regeltechniek voorzien van energiemanagementsysteem waarmee De Wever het energieverbruik van het complex kan monitoren en optimaliseren.

Kortom, een project met verschillende uitdagingen, waarin wij met passende oplossingen een veilig, duurzaam en comfortabel gebouw ontworpen hebben.

Het woonzorgcentrum wordt in 2024 afgerond en opgeleverd. Het ontwerpteam bestaat uit bouwmanagement Oostelbos Van den Berg, installatieadvies, bouwfysica, akoestiek en brandveiligheid Klictet i.s.m. ZRi,  architectenbureau Visser en Bouwman en constructeur Goudstikker-de Vries.

 

Soortgelijke cases

Relevante projecten

  • Nieuwbouw Woonzorgcentrum Eikenhuys - Berkel-Enschot
    Nieuwbouw Woonzorgcentrum Eikenhuys - Berkel-Enschot

    Nabij Koningsoord, het nieuwe dorpshart van Berkel-Enschot, wordt een woonzorgcentrum gebouwd voor dementerende ouderen die verpleeghuiszorg nodig hebben. Eikenhuys is de eerste locatie van De Wever buiten de stadsgrenzen van Tilburg. Het totale plan voorziet in 52 PG- zorgappartementen, 7 logeerkamers, grand café,
    dagbesteding en ondersteunende diensten. Het totale Bruto Vloer Oppervlak zal ca. 6.000 m2 bedragen.

  • Herontwikkeling Het Parkhuis Dordrecht
    Herontwikkeling Het Parkhuis Dordrecht

    De herontwikkeling bestond uit een grootschalige nieuwbouw van de hoofdlocatie van Het Parkhuis, gelegen aan de Haaswijkweg Oost in Dordrecht. Een deel van de huidige bebouwing is gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. De nieuwbouw bestaat uit 108 nieuwe wooneenheden waarmee Het Parkhuis een veilige omgeving voor 108 psychogeriatrische bewoners en jong dementerende heeft gerealiseerd.

  • Nieuwbouw Woon-Zorgcomplex Het Hoge Veer - Geertruidenberg
    Nieuwbouw Woon-Zorgcomplex Het Hoge Veer - Geertruidenberg

    Het "oude" Hoge Veer Complex in Raamsdonksveer dateert uit de jaren 70 en voldeed niet meer aan nieuwste visie en wensen van de zorginstelling. Om invulling te geven aan de visie van de zorgorganisatie is een nieuwbouwplan ontwikkelt. Er is gekozen voor nieuwbouw op een prachtige locatie aan het Koninginnebastion in Geertruidenberg.