Onze E-engineer René brengt techniek tot leven in 3D  

René is onze E-engineer en zijn hart gaat sneller kloppen van het ontwerpen in 3D.

“Niets is zo leuk als een eindgebruiker met een Virtual Reality (VR) bril door het gebouw te laten lopen en dan die stralende lach op zijn of haar gezicht te zien verschijnen”. René is inmiddels 3,5 jaar bij Klictet in dienst en heeft destijds de stap naar ons gezet omdat hij zich op het gebied van BIM wilde ontwikkelen, want dat heeft de toekomst in het ontwerpen volgens hem.

Ontwerpen in realiteit met 3D en VR

We zien dat we met het ontwerpen en visualiseren van onze projecten in 3D vooral de eindgebruiker helpen. Onze E- en W installatieontwerpen in 2D zijn duidelijk en overzichtelijk, maar wanneer je het projecteert in 3D dan komen de installaties echt tot leven! Ook zie je dan vaak nog dingen die je op de tekening niet waren opgevallen. En dat geldt ook voor ons als engineers. Het stelt ons in staat om er altijd nog wat ‘foutjes’ uit te halen. Denk bijvoorbeeld aan kanalen die op een verkeerde hoogte zitten of die door een balk heen lopen.

Wanneer we de eindgebruiker in een later stadium onze VR bril op zetten kunnen we nog gedetailleerder verbeteringen aan het plan doorvoeren. Denk hierbij aan locaties van stopcontacten, spotjes of wateraansluitingen. Zo hebben we laatst de installaties voor een praktijkschool ontworpen waar ook nagelstylistes worden opgeleid. Nou, dan moet je wel even buiten je standaard patroon denken. Doordat we samen met de docenten door de ruimte kunnen lopen hebben we ervoor gezorgd dat alle aansluitpunten op de juiste plek komen. Ik had zelf niet kunnen bedenken dat er ook een stopcontact voor een nagelbadje moest komen.

BIM en Virtual Reality

Onze ontwerpen zijn bijna altijd gebaseerd op de BIM werkmethodiek. Met het gebruik van BIM is het voor iedere klant mogelijk om zijn project in 3D te zien of er met een VR bril doorheen te lopen tijdens de verschillende ontwerpfases. Het is prachtig om de reacties te zien wanneer ze de bril op zetten. Iedereen wordt er heel enthousiast van en kan niet wachten om de resultaten in het echt te zien.

Tijdens gebruikersoverleggen waarbij de gebruikers, architect en de bouwpartner aansluiten, komen we tot een verdere optimalisatie van de installaties en het gebouw. Doordat we tijdens deze sessies ook de mogelijkheid hebben om 3D door het gebouw te lopen, geef je de eindgebruiker een beter inzicht in zijn toekomstig gebouw. Vaak ziet deze in 3D nog essentiële aanpassingen die ze in 2D nooit waren opgevallen. We gebruiken allemaal de input van de eindgebruikers en in samenspraak doen we aanpassingen om tot een zo geschikt mogelijk gebouw te komen. Voor alle betrokkenen is een gelukkige eindklant het belangrijkst. Ik zou daarom ook niet meer zonder willen werken.

Continue ontwikkeling

Ik besef me heel goed dat het werken in 3D ook bepaalde eisen voor mij met zich meebrengt. Maar met de mooie resultaten die we behalen en de tevreden klanten is het de moeite waard. Zelf krijg ik echt voldoening om in real-life door het gebouw te lopen waar onze installatie-ontwerpen zijn gerealiseerd. Het is mooi om te zien dat wat jij ontworpen hebt op je beeldscherm, ook daadwerkelijk overeenkomt met de werkelijkheid, daar geniet ik van!

Onze virtuele ontwerpen worden steeds vaker ingezet op Social Media om de projecten uit te lichten. Het maakt me dan stiekem wel een beetje trots dat deze door mij of één van mijn collega engineers ontworpen is. Ons werk wordt hierdoor steeds meer zichtbaar gemaakt. Ik hoop nog veel klanten blij te mogen maken met deze manier van werken.

Nieuwbouw of verbouw plannen voor uw pand?

Bent u van plan om nieuwbouw of verbouw te realiseren en heeft u hierbij een installatieadviseur nodig? Wij ontwerpen in BIM en creëren een zo reëel mogelijk beeld voor u in 3D van de installaties. Laat tijdens de ontwerpfases uw gebouw al tot leven komen! Neem vrijblijvend contact op met ons en wij vertellen u graag meer.