Nieuwbouw Kindcentrum aan de Oosterplas - 's Hertogenbosch

Installatieadvies

Het toekomstbestendige Kindcentrum Oosterplas biedt kinderen van 0 – 13 jaar een plek waar ze kunnen spelen, groeien, ontdekken en leren. In het nieuwe, duurzame Kindcentrum is een basisschool (+/- 400 leerlingen), een kinderopvang, een peuterspeelzaal en een buitenschoolse opvang gevestigd. Daarnaast is er een dubbele gymzaal op de eerste verdieping gerealiseerd, die ook buiten schooltijden gebruikt zal worden voor sport en spel.

 

Klictet heeft samen met Nul25 (Bouwmanagement), KOW (architect), ZRi (bouwfysica),  Van de Laar (constructie) en Burgland Bouw het nieuwe toekomstbestendige Kindcentrum voor onderwijsstichting ATO gerealiseerd. 

Door de kolommenstructuur en de indeling van de klimaat- en installatiezones kan de indeling voor klassikaal onderwijs in de toekomst eenvoudig worden aangepast naar een meer open leeromgeving voor ‘klasloos’ onderwijs.

Een elektrische buitenluchtwaterpomp verwarmt en koelt het gebouw via LT vloerverwarming. Op het dak zijn 450 oost-west georiënteerd PV panelen aangebracht met een vermogen van 300 Wp per stuk, waarbij de witte dakbedekking zorgt voor minder opwarming van het gebouw en een beter rendement van de PV-panelen. Alle armaturen hebben LED verlichting met daglicht- en/of aanwezigheidsdetectie.

Met deze maatregelen voldoet het Kindcentrum aan alle eisen van BENG en heeft het het Frisse Scholen Klasse B certificaat behaald. 

Het Kindcentrum is gezond, comfortabel en duurzaam. In de centrale hal hangt een monitor waar de kinderen bewust worden gemaakt van het energieverbruik en opbrengst.

In het filmpje van Burgland Bouw vertellen Vincent Bosma en Menno Vos (architect bij KOW) over het duurzame ontwerp en de onderlinge samenwerking.
https://www.burglandbouw.nl/project/nieuwbouw-kc-oosterplas-te-s-hertogenbosch/
 

Soortgelijke cases

Relevante projecten

 • Nieuwbouw KPO Kindcentrum De Stappen - Wouw
  Nieuwbouw KPO Kindcentrum De Stappen - Wouw

  KPO De Stappen heeft een nieuw Speel- en Leercentrum gerealiseerd in Wouw. De school biedt onderdak aan verschillende onderwijsvormen en leerlingen, maar werkt volgens één onderwijsconcept.  

 • Nieuwbouw IKC De Wisselaar - Breda
  Nieuwbouw IKC De Wisselaar - Breda

  De ambitie van het schoolbestuur bij dit project was een energiezuinig, toekomstbestendig en flexibel schoolgebouw. Daarnaast was de nadrukkelijke wens om de onderwijsvisie te wijzigen door niet meer te kiezen voor traditionele gesloten klaslokalen. De nieuwe school heeft een open karakter; veel open ruimten die met elkaar in verbinding staan om toekomstgericht onderwijs te kunnen geven. De klaslokalen hebben geen deuren en een beperkt aantal dichte wanden, waardoor er een open leeromgeving is ontstaan. 

 • Nieuwbouw IKC De Klimboom - Arnhem
  Nieuwbouw IKC De Klimboom - Arnhem

  De nieuwe school "Intern Kind Centrum (IKC) De Klimboom" is gevestigd aan het Breezandpad in Arnhem. Het nieuwe kindcentrum bestaat uit een basisschool met modern, toekomstgericht onderwijs, Peutergroep de Wildebras (SPA) en buitenschoolse opvang Het Ruimteschip (SKAR). De school ligt naast het nieuwe gebouw van Basisschool De Kringloop. Deze twee scholen zijn met elkaar verbonden.