Herbestemming Agio sigarenfabriek naar dierenkliniek - Duizel

Installatieadvies

Op de plaats in Duizel waar lange tijd sigaren zijn gemaakt, worden nu dieren verzorgd en genezen. De oude Agio sigarenfabriek in Duizel bestaat sinds 1904 en had, na verhuizing naar nieuwbouw in 2015, geen bestemming meer. Na een periode van onderzoek over wat de toekomstmogelijkheden zijn voor de oude fabriek, is in 2020 een samenwerking ontstaan met AniCura Dierenkliniek uit Eersel. Dit van oorsprong Scandinavisch bedrijf is sinds 2011 uitgegroeid tot Europa’s meest toonaangevende aanbieder van dierenzorg. Zij huisvesten nu in dit monumentale fabriekspand.

 

De Anicura dierenkliniek heeft de beschikking over drie operatiekamers, zes spreekkamers en diverse ruimten met kantoorfunctie.

Wij verzorgden het installatieadvies tijdens de ontwerpfases, aanbesteding en de uitvoering voor zowel de gebouweigenaar Wolverhoek als de huurder AniCura. 

Samen met het projectteam bestaande uit: Altavilla (bouwmanagement), SUAR (ontwikkeling), en 2architecten is er tijdens het hele traject, integraal op basis van de BIM-werkmethodiek, samengewerkt. We hebben het BIM-model ook ingezet om de gebruikers virtueel mee te nemen in hun toekomstige kliniek. Naast het feit dat de installaties, constructies en de bouwkundige elementen “clashvrij” werden ontworpen, gaf het ook een extra dimensie tijdens de gebruikers overleggen. Per fase virtueel door het gebouw heen lopen leverde veel inzicht en duidelijkheid op voor de gebruikers.

Gedurende het ontwerp is er veel aandacht geschonken aan duurzaamheid en gezondheid binnen het gebouw. Het gehele gebouw is gasloos en voorzien van moderne functionele voorzieningen. Iedere spreekkamer en operatiekamer is individueel regelbaar op koeling, verwarming en verlichting. Er is gekozen voor duurzame materialen en energiezuinige installaties. Het gehele gebouw is voorzien van LED-verlichting, vloerverwarming en koeling. De luchtverversing vindt plaats d.m.v. hoogrendement warmteterugwinunits. Alle installaties zijn zichtbaar in beeld.

Wilt u alvast een virtuele tour door het nieuwe gebouw en haar installaties? Bekijk onze animatiefilm waar de techniek tot leven komt!.  

In 10 maanden tijd is het oudste stukje van de voormalige Agio fabriek een heuse metamorfose ondergaan. Een erfgoed met typische sheddaken heeft een nieuw leven gekregen in de vorm van een hypermoderne en duurzame dierenkliniek voor AniCura.

Soortgelijke cases

Relevante projecten

 • Renovatie Ald Weishoês - Venlo
  Renovatie Ald Weishoês - Venlo

  Het Ald Weishoês (Oude Weeshuis) is een vroeg-17e-eeuws rijksmonument, midden in het hart van Venlo. Het gebouw telt bijna 3.000 m2 vloeroppervlak en was toe aan een grondige renovatie. Onze opdrachtgever Antares heeft ons gevraagd het installatieadvies te verzorgen omtrent de verduurzaming en inpassing van de technische installaties voor dit prachtige monumentale gebouw.

 • Herontwikkeling Greswarenfabriek - Reuver
  Herontwikkeling Greswarenfabriek - Reuver

  De Greswarenfabriek in Reuver is één van de oudste industriële gebouwen in Noord-Limburg. De oudste bouwdelen dateren uit 1880. De gemeente Beesel heeft in 2014 de Greswarenfabriek als industrieel erfgoed op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst met als doel deze te restaureren en als maatschappelijke huisvesting in te zetten. Stichting Onderwijs Midden-Limburg (SOML) zocht een nieuwe locatie voor haar praktijkschool en zo is een mooie match en ontwikkeling van het Grescollege ontstaan.

 • Herontwikkeling NRE terrein - Eindhoven
  Herontwikkeling NRE terrein Eindhoven

  Het project "Made by NRE" omvat vier gebouwen met verschillende gebruiksfuncties. Zowel wonen, werken als recreëren worden hierin vertegenwoordigd. Het plan vormt de sluitsteen in de herontwikkeling van het NRE terrein in Eindhoven. Er ontstaat hiermee een dynamisch en divers stukje stad.