Nieuwbouw Kinderopvang De Kikkerkoning

Installatietechniek en bouwfysica

Aan de noordzijde van Blaricum is de afgelopen jaren een nieuwe woonwijk gerealiseerd: Blaricummermeent. In een jonge wijk mag een kinderopvang natuurlijk niet ontbreken. Daarom zijn de plannen voor kinderdagverblijf De Kikkerkoning uitgewerkt. Het resultaat is een veilig, duurzaam en comfortabel gebouw voor zowel de medewerkers als de kinderen.

De kinderopvang bestaat uit drie lagen met plaats voor 6 kind-groepen. De groepen voor de jongste kinderen zijn gesitueerd op de onderste twee lagen. De kinderen van de BSO kunnen spelen op de bovenste verdieping. Deze verdieping is ook voorzien van een dakterras. Van de begane grond tot de hoogste verdieping loopt een centrale vide. Alle groepen zijn gelegen aan deze centrale vide, wat zorgt voor een verticale connectie tussen de verschillende groepen. Ook brengt deze vide daglicht tot in de kern van het gebouw.

 

De omvang van dit kinderdagverblijf is ca. 655m2. In totaal is er plaats voor ruim 130 kinderen. Voor de bouw is grotendeels gebruik gemaakt van duurzame materialen. De gevel heeft veel reliëf en is gemaakt van hout. Ook is er rondom plaats voor groene terrassen tussen de verdiepingen. Dankzij de grote ramen, kunnen kinderen van alle leeftijden fijn naar buiten kijken.

 

Gezien de functie van het gebouw en de oriëntatie van de ruimten is gekozen voor een duurzaam klimaatconcept met een centraal opgestelde warmtepomp en een centrale luchtbehandelingsinstallatie. De hoeveelheid lucht per groepsruimte en slaapvertrek wordt vraaggestuurd bepaald op basis van CO2 en temperatuur. De warmtepomp is geïntegreerd in het bouwkundig ontwerp en hiermee nauwelijks zichtbaar en hoorbaar. Op het dak is voorzien in een groot aantal PV panelen om de energiekosten te reduceren.

 

Onze werkzaamheden

 • Definitief ontwerp voor installaties
 • Aanvraag omgevingsvergunning
 • Begeleiding bouwteam bij werkvoorbereiding en uitvoering
 • Oplevering en testen installaties

 

Foto's: Koningskinderen

Soortgelijke cases

Relevante projecten

 • Nieuwbouw Kindcentrum aan de Oosterplas - 's Hertogenbosch
  Nieuwbouw Kindcentrum aan de Oosterplas - 's Hertogenbosch

  Het toekomstbestendige Kindcentrum Oosterplas biedt kinderen van 0 – 13 jaar een plek waar ze kunnen spelen, groeien, ontdekken en leren. In het nieuwe, duurzame Kindcentrum is een basisschool (+/- 400 leerlingen), een kinderopvang, een peuterspeelzaal en een buitenschoolse opvang gevestigd. Daarnaast is er een dubbele gymzaal op de eerste verdieping gerealiseerd, die ook buiten schooltijden gebruikt zal worden voor sport en spel.

   

 • Nieuwbouw KPO Kindcentrum De Stappen - Wouw
  Nieuwbouw KPO Kindcentrum De Stappen - Wouw

  KPO De Stappen heeft een nieuw Speel- en Leercentrum gerealiseerd in Wouw. De school biedt onderdak aan verschillende onderwijsvormen en leerlingen, maar werkt volgens één onderwijsconcept.  

 • Nieuwbouw Kindcentrum Muiderkring - Muiden
  Nieuwbouw Kindcentrum Muiderkring - Muiden

  Aan het Kruitpad in Muiden is een Integraal Kindcentrum gebouwd bestaande uit 2 bassischolen en een kinderdagopvang. Er wordt een breed aanbod van basisonderwijs en kinderopvang geboden met als motto: samen spelen, samen leren, samen leven.