Nieuwbouw Sint-Joriscollege en Helder havo/vwo Eindhoven

Installatieadvies en bouwfysica

Het Sint-Joriscollege en Helder havo/vwo maken deel uit van de scholengroep Het Plein. Het Sint-Joriscollege is een Topsport Talentschool met een breed aanbod aan kunstvakken, cultuur en wetenschap. Helder havo/vwo is een kleinschalige school die zich richt op leerlingen met een vorm van autisme, AD(H)D of andere ondersteuningsbehoefte.

Beide scholen zijn verouderd met beperkte functies en worden in de nieuwbouw samengebracht in één gebouw, ieder met een eigen karakter en doelgroep. De identiteit van beide scholen zal zichtbaar blijven en er wordt rekening gehouden met flexibiliteit van de huisvesting om in te kunnen spelen op toekomstige onderwijsontwikkelingen.

De nieuwbouw wordt gerealiseerd op het huidige terrein van het Sint-Joriscollege. De scholen krijgen een eigen buitenruimte en een eigen entree. Buiten zie je de andere school nauwelijks, terwijl in het gebouw de ruimten die door beide scholen gebruikt worden centraal gesitueerd zijn.

Binnen de financiële middelen zal een bijna energieneutraal gebouw (BENG) gecreëerd worden. Vraag gestuurd verwarmen, koelen, ventileren en verlichten en het reguleren van geluid zorgen voor een stabiel binnenklimaat. Door de constructies zoveel mogelijk in de vloer te verwerken, wordt flexibiliteit van het gebouw gewaarborgd.

Soortgelijke cases

Relevante projecten

 • (Ver)nieuwbouw Van Maerlantlyceum - Eindhoven
  (Ver)nieuwbouw Van Maerlantlyceum - Eindhoven

  Het Van Maerlantlyceum in Eindhoven is een havo-, atheneum- en gymnasiumschool voor circa 1.250 leerlingen en is gehuisvest in een Rijksmonument dat dateert uit 1953 en enkele latere uitbreidingen. 

  Door het samenbrengen van de nieuwbouw met de monumentale oudbouw, ontstaat er een gebouw dat bijdraagt aan de ontdekkingsreis voor alle gebruikers en het thema ‘van en met elkaar leren’.

 • Nieuwbouw VMBO-school en taalcentrum Het Element - Amersfoort
  Nieuwbouw VMBO-school en taalcentrum Het Element - Amersfoort

  Het nieuwe gebouw van Het Element sluit volledig aan op het onderwijsconcept van de school: nu en in de toekomst. Om dit te waarborgen is het gebouw flexibel en zijn gebouwdelen en ruimten multifunctioneel. De nadruk ligt op functionaliteit: alle vierkante meters worden efficiënt en effectief ingezet om het onderwijs zo goed mogelijk te faciliteren. Er zijn geen loze ruimten. Het gebouw biedt de mogelijkheid voor leerlingen om op hun eigen manier te leren. Er is voldoende differentiatie in lesruimten.

 • Nieuwbouw Cambreur College - Dongen
  Nieuwbouw Cambreur College - Dongen

  Het nieuwe Cambreur College levert onderwijs voor MAVO, HAVO en VWO. De nieuwbouw is gerealiseerd achter het huidige hoofdgebouw aan de Monseigneur Schaepmanlaan. Dat gebouw wordt in de zomervakantie van 2021 gesloopt en maakt plaats voor een schoolplein, park en fietsenstalling. Het nieuwe gebouw bestaat uit drie verdiepingen. De onderwijsvleugels bevatten de praktijk- en theorielokalen. De sportafdeling integreert twee bestaande gymzalen die zijn gerenoveerd en uitgebreid met een extra zaal. Een gebouwhart tot slot doet dienst als aula, kantine en verbindende schakel.