Nieuwbouw Woonzorgcentrum Eikenhuys - Berkel-Enschot

Installatieadvies

Nabij Koningsoord, het nieuwe dorpshart van Berkel-Enschot, is een woonzorgcentrum gebouwd voor dementerende ouderen die verpleeghuiszorg nodig hebben. Eikenhuys is de eerste locatie van De Wever buiten de stadsgrenzen van Tilburg. Het totale plan bestaat uit 52 PG- zorgappartementen met eigen keuken en badkamer, 7 logeerkamers, grand café, dagbesteding en ondersteunende diensten verdeeld over 4 etages. Elke etage heeft een gezamenlijke huiskamer met volwaardige keuken om maaltijden voor de bewoners te bereiden. Het totale Bruto Vloer Oppervlak bedraagt ca. 6.000 m2.  

Het ontwerp van de locatie is, in lijn met de visie van De Wever, gericht op leven in vrijheid. De zorg is ingericht alsof het zorg thuis is, waardoor bewoners een bepaalde mate van privacy kunnen behouden. Er is bij de bouw van de appartementen rekening gehouden met de mogelijkheid van participatie door het netwerk in het leven van de bewoner.

Om dit mogelijk te maken is het gebouw voorzien van de modernste zorgdomotica. Zo heeft elke bewoner een armband met eigen rechten. Op deze manier kan per bewoner bepaald worden welke deuren wel of niet opengaan. Daarnaast zijn er beeldsensoren waardoor de verzorgers op hun telefoon op afstand de situatie in kunnen schatten wanneer het alarm afgaat. 

In het hele gebouw is veel aandacht voor het binnenklimaat en energiezuinigheid. Er is o.a. voorzien in zonnepanelen, een gesloten WKO met brine -water warmtepompen om het gebouw energiezuinig te kunnen verwarmen en te koelen en er is veel aandacht voor uitstekende ventilatie. Daarnaast is het bijzonder dat elk appartement een eigen meterkast heeft. Hierdoor is de omvang van de installaties op het dak een stuk kleiner. 

 

 

Soortgelijke cases

Relevante projecten

  • Nieuwbouw Woon-Zorgcomplex Het Hoge Veer - Geertruidenberg
    Nieuwbouw Woon-Zorgcomplex Het Hoge Veer - Geertruidenberg

    Het "oude" Hoge Veer Complex in Raamsdonksveer dateert uit de jaren 70 en voldeed niet meer aan nieuwste visie en wensen van de zorginstelling. Om invulling te geven aan de visie van de zorgorganisatie is een nieuwbouwplan ontwikkelt. Er is gekozen voor nieuwbouw op een prachtige locatie aan het Koninginnebastion in Geertruidenberg. 

  • Zorgcentrum De Nieuwe Riethorst - Geertruidenberg
    Zorgcentrum De Nieuwe Riethorst - Geertruidenberg

    In het hart van Geertruidenberg heeft De Riethorst Stromenland een prachtige nieuwe zorglocatie gebouwd. Een modern gebouw op een historische plaats waar al meer dan 130 jaar zorg verleend wordt. Ook dit nieuwe pand gaat geschiedenis schrijven. In de nieuwe Riethorst staan zorg en wonen centraal. Het is zo gebouwd dat het aan alle eisen en wensen van de toekomst voldoet.