
Energie Prestatie Advies voor Utiliteitsgebouwen
Energie Prestatie Advies
Door de stijgende energieprijzen en de aandacht voor klimaatverbetering staat energiebesparing hoog op de politieke- en maatschappelijke agenda. Mede hierdoor is de EU-richtlijn “Energie Performance of Building Directive” geïmplementeerd.
Een energielabel is verplicht bij de oplevering, verkoop of verhuur van utiliteitsgebouwen. Eigenaren van gebouwen waarin overheidsdiensten aan het publiek worden geleverd, krijgen een extra verplichting. Voor al deze gebouwen, met een netto vloeroppervlakte van meer dan 500m², moet het energieprestatiecertificaat permanent op een zichtbare plaats hangen.
Welke utiliteitsgebouwen moeten voorzien zijn van een energielabel?
- gezondheidszorggebouwen (klinisch en niet-klinisch)
- overheidsgebouwen
- horecagebouwen
- kantoorgebouwen
- bedrijfsverzamelgebouwen
- bijeenkomstgebouwen
- onderwijsgebouwen
- sportgebouwen
- winkels
Een energielabel laat zien hoe energiezuinig een gebouw is. Een energielabel A is het meest energiezuinig, energielabel G het minst. Vanaf 2023 is voor kantoorpanden minimaal een energielabel C verplicht.
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) ziet toe op de naleving van de energielabelplicht. Dit betekent dat ILT controleert of het energielabel is overhandigd bij verkoop, een nieuwe verhuur of oplevering van een gebouw. De ILT treedt handhavend op en gaat over tot het daadwerkelijk opleggen van bestuurlijke boetes. Zo’n boete kan oplopen tot maximaal €20.250.
Klictet is gecertificeerd volgens de nationale beoordelingsrichtlijn BRL 9500-U en 9500-W. Wij kunnen en mogen u dus voorzien van een energielabel voor uw pand.
- U bevindt zich hier:
- Klictet
- Diensten
- Energie Prestatie Advies