DUMAVA-subsidie 2024: wat er verandert

3 juni 2024, noteer deze datum in jouw agenda! Dit is namelijk de dag waarop de nieuwe ronde voor de DUMAVA-subsidie opent. De RVO heeft onlangs laten weten dat er voor deze ronde enkele dingen gaan veranderen. Wat er verandert en welke feiten en fabels er zijn over de DUMAVA-subsidie, lees je hier.

Veranderingen DUMAVA-subsidie 2024

In 2024 is er in totaal €237,5 miljoen beschikbaar voor de DUMAVA-subsidie. Wat er verandert: 

 • Het subsidiepercentage voor individuele maatregelen wordt verlaagd van 30% naar 20%.
 • Voor integrale maatregelen kan het subsidiepercentage oplopen tot 40%. Dit is afhankelijk van het aantal labelsprongen. Voorheen was dit 30%.
 • 70% van het totale budget wordt toegewezen aan renovaties met een integrale aanpak.
 • Het maximale subsidiebedrag is nu vastgesteld op €1,5 miljoen. Dit was €2,5 miljoen.
 • Er zijn uitgebreidere mogelijkheden om de subsidie te besteden aan investeringen voor energieopslag.
 • Maatregelen met een korte terugverdientijd, zoals het installeren van led-verlichting, worden niet langer opgenomen in de lijst met gesubsidieerde maatregelen.

De overheid wil vastgoedeigenaren dus nog meer aansporen om grote verduurzamingsstappen te zetten. Dit blijkt omdat een integrale aanpak gestimuleerd wordt. Iets dat volledig aansluit bij onze voorkeur om integraal naar de verduurzaming van een gebouw te kijken.

 

Voor wie is de DUMAVA-subsidie?

De DUMAVA-subsidie is gericht op maatschappelijk vastgoed van 10 jaar of ouder. De maatschappelijke instellingen moeten:

 • actief zijn in de sectoren: decentrale overheid, zorg, onderwjs, cultuur
 • een niet-woonhuis of rijksmonument zijn
 • overige gebouwen met een publieksfunctie, zoals een dorpshuis of wijkcentrum, zijn 
   

DUMAVA: feiten en fabels

 

Stelling 1: Er wordt direct geld overgemaakt.

Feit. Zodra je bent ingeloot voor de DUMAVA-subsidie, ontvang je direct een voorschot van 70% op de rekening. De bewijslast bestaat uit o.a. een afgemeld energielabel, BREEAM of GPR certificaat. Hiermee kan je binnen de gestelde periode van 3 jaar vaststelling aanvragen.

 

Stelling 2: Ik kan subsidie aanvragen zonder plan.

Fabel. Je hebt een energieadvies nodig. Wat er nog niet is, kunnen wij samen met het DUMAVA team voor je aanvullen. Tot 2030 zullen er jaarlijks nieuwe rondes opengesteld worden. Lukt het dit jaar niet, kan je altijd nog een jaar later indienen.

 

Stelling 3: Ik volsta met alleen zonnepanelen.

Fabel. Zonnepanelen komen alleen in aanmerking als deze gecombineerd worden met energieopslag en/of hoogwaardige dakisolatie. Zonnepanelen zijn voor ons vaak onderdeel van een integrale verduurzaming en dit heeft de voorkeur van RVO. 

 

Wil je meer informatie over DUMAVA?

Wil je meer informatie over de DUMAVA-subsidie? En ben je benieuwd hoe wij kunnen helpen met de opzet van de aanvraag? Neem contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak!