DUMAVA-subsidie: reserveer hulp bij de aanvraag voor 2023

Nederland moet verduurzamen. Het maatschappelijk vastgoed zoals scholen, overheidsgebouwen, zorginstellingen of rijksmonumenten ontkomt er niet aan. Om de eigenaren van het maatschappelijk vastgoed tegemoet te komen is in 2022 voor het eerst de DUMAVA-subsidie (duurzaam maatschappelijk vastgoed) beschikbaar gesteld. De nieuwe ronde van DUMAVA zou in januari 2024 opengaan. Om eigenaren te ondersteunen in hun verduurzaming opent de regeling eerder, namelijk op 1 september 2023.

Vorig jaar was de DUMAVA-subsidie een succes. Op de eerste dag werd al voor 2x meer subsidie aangevraagd dan er beschikbaar was. Deze ronde was daarom eerder gesloten. Voor dit jaar is de subsidiepot verhoogd van € 150 miljoen naar € 190 miljoen.

 

Waarvoor krijg je subsidie?

Je krijgt subsidie voor verduurzamingsmaatregelen, een integraal project met integraal maatwerkadvies (BREEAM / GPR / routekaart / DuMo) en een energielabel. De rvo heeft een complete maatregelenlijst opgesteld waarin je precies kan zien wat in aanmerking komt.

 

De belangrijkste DUMAVA voorwaarden in 2023

  • Er worden 1, 2 of 3 maatregelen uitgevoerd die op de maatregelenlijst staan, OF er wordt een integraal verduurzamingsproject uitgevoerd;
  • De verduurzamingsmaatregelen worden uitgevoerd op basis van een energieadvies;
  • Het maatschappelijk vastgoed is opgeleverd voor 2012. Als het vastgoed na 2012 is opgeleverd, kom je alleen in aanmerking als de subsidieaanvraag zorgt dat het gebouw wordt afgesloten van de aardgasaansluiting;
  • De verduurzamingsmaatregelen moeten binnen 2 jaar na subsidieverstrekking worden gerealiseerd. Voor het integraal project is dit binnen 3 jaar.
  • Je start met de verduurzamingsactiviteiten nadat de subsidieaanvraag is ingediend;
  • Er is nog geen andere subsidie verleend voor de verduurzamingsmaatregelen waarvoor je DUMAVA-subsidie aanvraagt.

 

Hulp bij de aanvraag van de DUMAVA-subsidie

In 2022 hebben we meerdere DUMAVA-subsidie aanvragen mogen indienen voor onze klanten. Deze aanvragen zijn ingeloot en daarna allemaal goedgekeurd.

We bepalen eerst welke route het beste bij jouw organisatie en vastgoed past. Na deze verkenning bieden we je een verduurzamingsadvies als offerte aan. Integraal middels maatwerkadvies, of gericht op de meest slimme maatregelen middels energieadvies. Als onderdeel van de opdracht kunnen wij voor jou de subsidieaanvraag opstellen welke voldoet aan de gestelde voorwaarden.

Stichting Prisma over de DUMAVA-subsidieaanvraag in 2022:

Het was een hectische periode... Aan de ene kant is het goed dat zo'n subsidieregeling (zorg)instellingen over de streep kan trekken om te investeren in verduurzaming, maar vervolgens schrikt een gecompliceerde aanvraagprocedure wel af. Het was kort van tevoren aangekondigd waardoor het lastig was om alle benodigde gegevens te verzamelen. Denk aan een (recent) Energielabel of een DuMo advies. Op dat soort momenten merk je dus hoe afhankelijk je bent van goede adviseurs, effectieve communicators, snelle beslissers en uithoudingsvermogen. Alleen dan kun je op tijd besluiten welke panden je wilt gaan verduurzamen en daar tijdig een advies voor uit kan laten rollen. Gelukkig hadden wij daarvoor Klictet aan onze zijde. De ondersteuning van Roy Goorden was bijzonder prettig en zijn advies zorgde ervoor dat wij sneller keuzes konden maken en de juiste stukken konden voorbereiden. 

 

Wacht niet te lang!

Omdat de vorige ronde op de eerste dag al vol zat, raden wij aan om op tijd te beginnen met de voorbereidingen voor de aanvraag.

Wil je dat Klictet helpt met de aanvraag? Dan is ons advies om dit uiterlijk eind mei 2023 kenbaar te maken en contact met ons op te nemen. Zo hebben we genoeg tijd om de aanvraag voor te bereiden en om het in te plannen. Komt dit niet uit met de planning van je project? De verwachting is dat er jaarlijks tot 2030 een nieuwe DUMAVA-subsidie ronde geopend zal worden. Nieuwe ronde, nieuwe kansen dus!

 

Meer informatie over dit onderwerp is te vinden op https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/dumava.